Alap tpanyagok

Azokat az anyagokat, amelyek a test felptsben, a szervezet mkdsben rszt vesznek, s a tpllkkal jutnak a szervezetnkbe, – tpanyagok-nak nevezzk. Ezekre a szervezetnk felptshez, letmkdshez, s anyagcsere folyamatok szablyozshoz van szksgnk. A tpanyagokat, hrom csoportba soroljuk: testpt anyagok, energia forrsok, s biokataliztorok.
Fehrjk
A fehrje szra a legtbb embernek a tojsfehrje jut eszbe, s ez nem is jr messze a valsgtl. A tojsfehrje is ppgy fehrje, mint sok ms lelmiszer fehrjje, de csak egy a sok fehrjeforrs kzl. A fehrjket gynevezett aminosavak alkotjk, ezekbl az emberi szervezetben hszfle fordul el. Kzlk tzet sajt magunk is kpesek vagyunk ellltani szintzissel, a msik tzet viszont nem, de mivel az lethez szksgesek, ezrt a tpllkozsunkkal kell bevinni ket. Ezeket hvjuk esszencilis aminosavaknak, azokat a fehrjket pedig, amelyek ezt a tizet is tartalmazzk, teljes rtk fehrjknek. Ebbl kvetkezik, hogy amelyek nem, azok nem teljes rtk fehrjk, de az nem, hogy ezek "msodrang" fehrjeforrsok lennnek. A teljes rtk fehrjket llati eredet lelmiszereinkben tallhatjuk meg, a nem teljeseket pedig a nvnyiekben. gy pldul nem igaz az e feltevs sem, hogy pldul a szja teljes rtken ptolhatja a hsflket, mert sajnos nhny esszencilis aminosav hinyzik a fehrjelncbl. Termszetesen lehet megfelel mdon kombinlni nvnyi lelmiszereinket, gy, hogy aminosavaik kiegsztsk egymst, ilyen pldul a burgonya s a gabonaflk "sszeprostsa", mint a burgonys kenyrben.
Termszetesen ez nem ptolhatja a hsflket egy trendben, de j alternatva pldul vegetrinusoknak. A fehrjk ajnlott napi bevitele egy gramm testtmeg-kilogrammonknt, de nem az aktulis, hanem a mdostott Broca-index szerinti idelis testsllyal szmolva, ami pldul azt jelenti, hogy egy 180 centimter magas frfinak 72 gramm fehrjre lenne szksge, akkor is, ha pldul szz kilogramm a slya. A szksglet idelis esetben tven-tven szzalkt kell nvnyi, illetve llati eredet fehrjeforrsbl bevinni. Fogykra esetn a fehrjk kiemelt fontossgak, hiszen rosszul sszelltott, alacsony fehrjetartalm dita esetn a szervezet lebontja a sajt fehrjit is, hogy energihoz jusson. Szigorbb fogykrnl ppen ezrt a fehrjk fogyasztst nvelni kell, 1, 2-1, 5 grammra testtmeg-kilogrammonknt. (akit az lelmiszerek fehrjetartalma rdekel, utnanzhet klnbz tpanyagtblzatban, pldul a dr. Br Gyrgy - dr. Linder Kroly ltal szerkesztettben is (Medicina Knyvkiad Rt, 1999)). A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy jl sszelltott fogykra tartalmaz llati eredet lelmiszereket is, de nem fls mennyisgben, hiszen a fehrjk is energit szolgltatnak, mgpedig grammonknt 4, 1 Kcal-t, ami figyelembe vve azt a tnyt, hogy egy tlagos haznkfia b msflszer annyi fehrjt visz be a szervezetbe, mint amennyit kellene, jelents energiaforrss lp el. Fehrjben kifejezetten gazdag lelmiszereink a hsok s hsflk, valamint a tej s tejtermkek.
Zsrok
Zsroknak szerves vegyletek egy csoportjt nevezzk, melyek vzben jellemzen nem olddnak, szerves oldszerekben viszont igen. Vegyileg a zsrsavak glicerinnel alkotott (tri)szterei, trigliceridek. Halmazllapotuk szobahmrskleten lehet szilrd vagy folykony, sszettelktl fggen. ltalban a szobahmrskleten folykony zsrokat olajnak nevezzk, s csak a szilrd halmazllapotakat nevezzk tnylegesen „zsroknak”. A folykony s szilrd zsroknak, a zsrsavaknak, viaszoknak s a vzoldhatatlan, de szerves oldszerekben oldd biomolekulk ms csoportjainak az sszefoglal neve: lipidek. Az „olaj” sz mindenfle vzben nem oldhat, magas viszkozits anyagra hasznlatos, kmiai sszetteltl fggetlenl.
A zsrok teht a lipidek egy fajtja, amit a tbbi lipidektl kmiai s fizikai tulajdonsgaik klnbztetnek meg. A legtbb letforma szmra nlklzhetetlen anyagok, a szervezet strukturlis felptsben s anyagcserjben egyarnt szerepet kapnak. A legtbb heterotrf llny (kztk az ember) trendjnek fontos elemei. A zsrokat vagy lipideket az emberben a hasnylmirigy ltal termelt lipz enzimek bontjk le.
Biolgiai szerepe
A zsrok hszigetel hatsuk rvn elsegtik az lland hmrsklet fenntartst, a szerveknek fizikai vdelmet (prnzs) is nyjtanak. Az A-, D-, E- s K-vitaminok zsrban olddak, teht kizrlag zsrokkal egytt kerlnek a szervezetbe, szvdnak fel, szlltdnak. A tpllkban lv zsrok a forrsai az esszencilis zsrsavaknak. A szervezet energiatrolsra is felhasznlja ket, jobb hatsfokkal mint a sznhidrtokat vagy a fehrjket.
Teltett zsrok
Azok a zsrok, amelyekben nagy a teltettsg arnya, szobahmrskleten kemnyek, s fleg llati zsrokbl szrmaznak. A teltett zsrsavakat tartjk a szvbetegsgek okozinak, mert ezek nvelhetik a teljes koleszterin szintjt a vrben. Ajnlatos a teljes kalria-bevitelnek csupn 10%-t felvenni teljesen teltett zsrsavakbl. A maximlis egszsghez s teljestmnyhez kerlni kell a teltett zsrsavakat, mert ezek nem biztostanak pozitv energit. Teltett zsrok tallhatk a vajban, zsrban, sajtban, plmaolajban, kkuszolajban.
Egyszeresen teltett zsrok
Azok az olajok, melyek gazdagok egyszeresen teltetlen zsrsavakban, szobahmrskleten folykonyak, de hidegben megszilrdulhatnak. Az egyszeresen teltetlen zsrsavak a legegszsgesebbek, mert cskkentik a teljes koleszterin szintjt a vrben. Ajnlatos a teljes kalria-bevitel tbb mint 12%-t egyszeresen teltetlen zsrsavakbl bevinni.
Egyszeresen teltetlen zsrsavak tallhatk nagy mennyisgben az olva-, repceolajban, fldimogyorban, mogyorban, avokadban, diflkben, mandulaolajban s a klnfle magvakban.
Tbbszrsen teltetlen zsrok
Azok az olajok, melyek tbbszrsen teltetlenek szobahmrskleten s hidegben is folykony halmazllapotak. Ilyenek a nvnyi olajok s az olajos halak. Ajnlsok szerint a teljes kalria-bevitel 10%-nak kellene lennie tbbszrsen teltetlen zsrnak.
Zsr szerepe a testben
Zsr nlkl a test nem maradna letben. Fontos, hogy tisztban legynk azzal, hogy bizonyos mennyisg zsr felttlenl szksges. A testzsrnak kt sszetevje van: az esszencilis s a raktrozott zsr.
Esszencilis zsrok
Az esszencilis zsrok azok a zsrok melyek a sejtmembrnt, az agyszvetet, az ideghvelyeket, a csontvelt formljk, s melyek a szerveket veszik krl. Szigetelst, vdelmet biztostanak a szerveknek. Az esszencilis zsr mennyisge egy egszsges emberben krlbell 3%-ra tehet, ez az rtk a nk esetben egy kicsit magasabb. Esszencilis zsrok tallhatk az olajos halakban, a lenmagolajban, a tkmagban, a szjababban, a sttzld level zldsgekben.
Raktrozott zsrok
A testzsr msik sszetevje a raktrozott zsr, ami fontos energiaraktrknt a zsrsejteket a br al s a szervek kr rendezi. A zsrt brmilyen aerob tevkenysg sorn hasznljuk. Egy tlagembernek hrom napon s jszakn t tart folyamatos futsra elegend zsrja van, de mr a zsrtartalk kirlse eltt fradtsgot rznk.
Sznhidrt
A sznhidrtok (szacharidok) l szervezetek ltal termelt, szn, oxign s hidrogntartalm szerves vegyletek, melyekben a H:O arny legtbbszr 2:1 (mint a vzben), ezrt rgen a szn hidrtjainak gondoltk ket. A sznhidrtok hevtsvel, vagy erlyes vzelvon szer hatsra (pldul tmny knsav) sznre s vzre bonthatk. Fontos szerepk, hogy energit szolgltatnak a szervezetben: a bevitt energia 50-70%-a sznhidrtokbl szrmazik. A sznhidrtok ms fontos szerves molekulk felptsben is rszt vesznek: az RNS ribzt, a DNS dezoxiribzt tartalmaz.
Sznhidrtok kz tartoznak a cukrok, kemnyt, cellulz is. Jelentsgk teht igen nagy, hiszen az llnyek energiatartalka, tpllk, a nvnyi szvetek vza is sznhidrt.
Egyszer sznhidrtok, monoszacharidok
A legegyszerbb sznhidrtok vzben jl olddnak, des zek (pldul szlcukor, gymlcscukor).
Ketts sznhidrtok, diszacharidok
Szintn des z, vzoldkony vegyletek.
Oligo- s poliszacharidok (sszetett sznhidrtok)
Szmos mdosulat s elkpzelhet vegylet kzl a legfontosabbak:
- a kemnyt
- glikogn („llati kemnyt”)
- s a cellulz
A kemnyt a nvnyek egyik legfontosabb energiaraktra, melyet az llatok is kpesek felhasznlni tpllkozsuk sorn. A glikogn az llatok energiaraktra. A cellulzt a magasabbrend llnyek nem, csak egyes baktriumok kpesek megemszteni, gy szerepe elssorban a nvnyi sejtek falnak erstse.
Cukor
ltalban a kznyelvben cukor alatt tbbnyire a kmiban mono- s diszacharidnak nevezett sznhidrtok kristlyait rtjk.
tkezsi cukorknt (szacharz) a cukorrpbl ellltott rpacukrot ismerhetjk. Ebbl tbb termk kszl, pldul a kristlycukor, porcukor, kockacukor, illetve klnbz dessgek tartalmazhatjk. Eurpban ennek ellltsa a legolcsbb, ezrt ez a legelterjedtebb. Melegebb ghajlat terleteken a ndcukor az elterjedt, amit cukorndbl lltanak el, illetve ismert mg a juharcukor, amit szaki orszgokban a juharfa nedvbl nyernek. Kmiailag mindhrom cukorfajta teljesen egyforma, csupn a kiindulsi nvnyekbl a gyrts sorn megmarad szennyezanyagok okozzk a klnbsgeket.
Tbbnyire sportolk hasznljk a kmiailag egyszerbb szerkezet, knnyebben emszthet s lettanilag jobb tulajdonsgokkal br szlcukrot vagy ms nven krumplicukrot (glkz). Ezenkvl megemltendek mg a klnbz gymlcscukrok (fruktz), amelyeket a gymlcskbl vonnak ki, valamint a tejcukor (laktz), amelyet gyermektpszerek ksztsre hasznlnak s tejbl lltanak el.
A cukrot amelyet ma minden hztartsban megtallunk, nem is olyan nagyon rgen hasznljk ltalnosan. Szz-szztven vvel ezeltt mg csak a gazdagabb csaldok hasznltk, mg rgebben csak a kirlyok asztaln volt tallhat. Korbban csak a mzet hasznltk az telek destsre.
Cukor (granullt) |
Cukor (barna) |
Tpanyagtartalom 100 g-ban |
Tpanyagtartalom 100 g-ban |
Energia |
390 kcal 1620 kJ |
Energia |
380 kcal 1580 kJ |
Sznhidrtok |
99,98 g |
Sznhidrtok |
97,33 g |
- Cukrok |
99,91 g |
- Cukrok |
96,21 g |
- Rost |
0 g |
- Rost |
0 g |
Zsr |
0 g |
Zsr |
0 g |
Fehrje |
0 g |
Fehrje |
0 g |
Vz |
0,03 g |
Vz |
1,77 g |
|
|
Tiamin (B1-vitamin) |
0,008 mg |
Riboflavin (B2-vitamin) |
0,019 mg |
Riboflavin (B2-vitamin) |
0,007 mg |
|
|
Niacin (B3-vitamin) |
0,082 mg |
|
|
B6-vitamin |
0,026 mg |
|
|
Folsav (B9-vitamin) |
1 µg |
Kalcium |
1 mg |
Kalcium |
85 mg |
Vas |
0,01 mg |
Vas |
1,91 mg |
|
|
Magnzium |
29 mg |
|
|
Foszfor |
22 mg |
Klium |
2 mg |
Klium |
346 mg |
|
|
Ntrium |
39 mg |
|
|
Cink |
0,18 mg |
Laktz
A laktz egy diszacharid, a tej szrazanyag-tartalmnak kb. 2-8%-t teszi ki. A nv a tej latin nevbl s az -z cukor-vgzdsbl tevdtt ssze. A laktz nem erjeszthet. A laktzt a belekben tallhat laktz nev enzim hidrolizlja, monoszacharidokra bontja. A tej megsavanyodst az okozza, hogy a benne tallhat laktzt baktriumok tejsavv alaktjk.
Kemnyt
Nvnyi eredet, elterjedt anyag, fknt magokban, hvelyesekben tallhat. Gazdag kemnyttartalm nvnyek pldul a burgonya, a kukorica s a rizs.
A kemnyt fehr, olajos tapints por, vagy szemcss, szntelen s szagtalan anyag, ami ujjak kztt drzslve jellegzetesen recseg hangot hallat.
Vitaminok
A vitaminok az emberi szervezet szmra nlklzhetetlen, kis molekulj, klnfle kmiai sszettel biolgiailag aktv szerves vegyletek.
Az emberi szervezetbe a vitaminokat a tpllkkal kell bevinni. A vitaminok kzl egyesek a kmiailag hozzjuk hasonl szerkezet anyagbl, az elvitaminokbl (provitaminok) kpzdnek. Lteznek antivitaminok (vitamin-antagonista), olyan anyagok, melyek valamilyen vitamint kiszvnak az enzimekbl. Vitaminhinyos tpllkozs esetn kros tnetek jelentkezhetnek: enyhbb esetben a vitaminszegnysg (hipovitaminzis); slyosabb esetben vitaminhiny lphet fel. Ugyanakkor tlzott bevitelk is kros lehet, ilyenkor hipervitaminzisrl beszlnk (ez pldul vitamintablettk mrtktelen szedse esetn alakulhat ki), s ez szintn slyos betegsgtnetekkel jrhat.
A vegyes tpllkozs ltalban fedezi a vitaminszksgletet, de az trend sszelltsnl nem csak arra kell trekedni, hogy a tpllk nyersanyaga vitaminban gazdag legyen, hanem figyelemmel kell lenni arra is, hogy az telek elksztse sorn – fleg a hevts hatsra – a vitaminok 10-50%-a is elbomolhat, elveszhet. Az egszsges szervezet mkdshez nemcsak vitaminokra, hanem svnyi anyagokra, kofaktorokra s nyomelemekre is szksg van.
A vitaminok kt f csoportja
A vitaminokat oldhatsguk alapjn kt nagy csoportra oszthatjuk:
1. Zsrban oldd vitaminok (lipovitaminok),
2. Vzben oldd vitaminok.
A kt csoport tagjai kztt aligha van vegyi rokonsg, de a vzben oldd B- s C-vitaminok kztt sem tallunk ilyet. A szervezet szmra azonban mindkett szksges, a szervezet vdekez mechanizmust erstik. A vitaminok lettani hatsra leginkbb hinyuk (az avitaminzis) esetn fellp betegsgekbl kvetkeztethetnk.
Vitaminhiny (avitaminzis)
A vitaminrl alkotott fogalmunk, az utbbi vtizedek kutatsainak eredmnyeivel, tovbb mdosul. Kiderlt egyes vitamin jelleg anyagokrl, br ennek ellenkezjt gondolhatnnk, hogy ms llatfajok szmra egyltaln nem nlklzhetetlenek. Az emberben a B12-, s K-vitamin vitaminhinyos llapott hinyos trenddel nem lehet ltrehozni, mert a normlis blbaktrium-flra ezeket kpes ellltani. Ha azonban a szervezetben felszvdsi zavarok lpnek fel, ha fertzsek kvetkeztben, antibiotikumok adagolsa, vagy egyes gygyszerek klcsnhatsainak kvetkeztben elpusztul a blflra – kialakulhat a hinybetegsg.
Nhny hinybetegsg:
Farkasvaksg (A-vitamin hinya)
Beri-beri (B1-vitamin hinya)
Vszes vrszegnysg (B12-vitamin hinya)
Skorbut (C-vitamin hinya)
Angolkr (D-vitamin hinya)
Vralvadsi zavar (K-vitamin hinya)
Pellagra (niacin hinya)
A vitaminok tladagolsa
Lteznek dokumentcik arra, hogy egyes vitaminok nagy mennyisg szedsnek mellkhatsai vannak. Minl magasabb a tladagols mrtke, annl ersebbek a mellkhatsok.
Kizrlag termszetes lelmiszerfogyasztssal ltalban nem rhet el a tladagols.
A vitaminok tladagolsa csak ritkn okoz maradand megbetegedst. Gyakran a vitaminksztmnyek adalkanyagai okozzk a mellkhatsokat – nhny esetben maradandt is.
A tolerlt mennyisg szemlyfgg, korrelci mutatkozik a kor, nem, egszsgi terheltsg s a vitaminszksglet kztt.
Amerikban 2004-ben 62 562 esetet regisztrltak; a 80%-a 6 ven aluli gyermekeknl trtnt, 53 slyos megbetegeds volt, de 3 hallozs is bekvetkezett. (v. ismeretlen mrgezssel csupn 19 250 ft kezeltek)
Mindez vezetett oda, hogy megllaptottk a „tolerable upper intake level”-t (UL), azt az adagot, amelyet a lakossg mg a mellkhatsok jelentkezse nlkl elfogyaszthat egy nap.
Zsrban oldd vitaminok
A-vitamin
Retinol. (rgi nevn: axeroftol) A tpllkkal bevitt retinol gyakorlatilag teljesen felszvdik. A provitaminok vitaminn trtn talaktsa sorn a bta-karotin kb. egyhatoda, az egyb karotinoknak csupn az egytizede alakul t retinoll. Mivel a karotinok fontos szerepet tltenek be a szksglet kielgtsben, bevezettk a retinolekvivalens fogalmt. A retinol-ekvivalens a hasonl kmiai szerkezet, azonos biolgiai hats vegyletek kzs neve. A legfontosabb A-vitamin hats vegyletek: a retinol, retinal, s provitaminok: alfa-, bta- s gamma-karotin, egyb karotinoidok. Biolgiailag a legaktvabb a bta-karotin.
Az A-vitamin szksgletet a vegyes tpllkozs fedezi. A szksglet nvekedsvel kell szmolni a zsremszts, felszvds zavarai, vagy szmos idegen anyag, gygyszer fogyasztsa esetn.
A tlzott A–vitamin bevitel slyos toxikus tneteket okoz.
Az A-vitamin hinya a korai szakaszban az n. farkasvaksgot okozza, amikor szrkletben, vagy gyenge vilgts esetn ltszavar kvetkezik be. Az A-vitamin nlklzhetetlen a szemideghrtya (retina) fnyrzkeny anyagnak, a ltbbornak a felptsben. Nevt is innen kapta. Jellemz mg az A-vitamin hinyra a hmszvet-, knnymirigy-elsorvadsa, a verejtk- s faggymirigyek megbetegedse, a br kiszradsa, a szrzet s a hajszlak trkenysge, kihullsa. Gyermekeknl a csontosodsi folyamat srlse kvetkeztben nvekedsi zavar is bekvetkezhet.
A felntt ember napi szksglete kb. 1,5 mg (ms forrsok szerint csupn 900 µg), terhessg s a szoptats ideje alatt 2,0-2,5 mg. Tladagols esetn hipervitaminzis: srgs brszn, hajhulls, brgyullads stb. lphet fel.
A-vitamint a mj, vese, szv, tojssrgja, tengeri halak, narancsflk, sttzld leveles zldsgek, paradicsom tartalmaznak, A-provitaminokat: a rpban, parajban, kajszibarackban, kelkposztban, srgadinnyben, sttkben, paradicsomban, pirospaprikban tallunk.
Az A-vitamin (retinol formban) jellemz mennyisge 100 g lelmiszerben:
- gabonaflk, hvelyesek s rlemnyeik, kenyerek, pkstemnyek: nyomokban
- szraztsztk: 0-0,04 µg
- sajtos, trs stemnyek: 5-50 µg
- zldsg, gymlcs: 0-0,01 µg
- vaj, margarinflesgek: 250-650 µg
- hsok, hsipari termkek: 0,3-70 µg
- mjak, mjksztmnyek: 1500-1600 µg
- szv, vese s ksztmnyek: 5-500 µg
- halak: 10-60 µg
- tej: 30-100 µg
- tojs: 350-600 µg
Az A-provitamin (karotin formban) jellemz mennyisge 100g lelmiszerben:
- gabonaflk, hvelyesek s rlemnyeik, kenyerek, pkstemnyek: 0-1,5 mg
- szraztsztkban: 0-0,04 mg
- sajtos, trs stemnyek: 0 mg
- zldsg, gymlcs: 0,1-12 mg (fels rtk a srgarpa)
- vaj, margarinflesgek: 0,2-0,5 mg
- hsok, hsipari termkek: nem jellemz
- halak: 0,5-2 mg
- tej: 0,005-0,1 mg
- tojs: 0,5-1,2 mg
D-vitamin
A kalciferol gyjtnv. Tbb azonos biolgiai hats, de kmiailag egymstl klnbz anyagot jellnek vele. Elszr a csukamjolajrl llaptottk meg, hogy gygytja az angolkrt, majd a napfnnyel besugrzott tpllkrl is megllaptottk ugyanezt. Az utbbibl kristly formjban ellltott anyagot D1-vitaminnak neveztk el, mely kalciferolt s lumiszterint tartalmaz. Az ersebb hats kalciferol a D2-vitamin nevet kapta. A tovbbi kutatsok mg egy anyagot fedeztek fel, a 7-dehidrokoleszterint, amely a brben ultraibolya sugrzs hatsra, D3-vitaminn alakul. Az llati eredet lelmiszerek D3- s D2-vitamint, a nvnyi eredetek D2-vitamint tartalmaznak.
A D-vitamin-hats vegyletek szteroidszrmazkok. Tpllkozs-lettani szempontbl a D2- (ergokalciferol) s a D3- (kolekalciferol) vitamin jelents. Biolgiai hatsukat tekintve aktvabb a D3-vitamin, amely a brben az ultraibolya sugrzs hatsra keletkezik, elanyagbl a 7-dehidrokoleszterinbl. Ez elbb a mjban, majd a vesben alakul tovbb, az aktv 1,25-dihidroxi-D-vitaminn (kalcitrioll).
A D-vitamin elsegti a kalcium s foszfor felszvdst a blcsatornbl, s kzvetlenl befolysolja a csontkpzdst.
A szervezetbe kerl egyes idegen anyagok (lom, kadmium), valamint egyes gygyszerek nvelik a vitaminszksgletet. A legbsgesebb kalciferol-forrsok a halmjolajok, mj, tojs, tej s tejtermkek, de egyes lelmiszereket (pldul gyermektpszereket, tejtermkeket, margarinokat) is D-vitaminnal dstanak.
Hinya gyermekekben angolkrt, felnttekben csontlgyulst okozhat, de az ltalnos tneteken tl a vesekkpzds veszlye is fennll.
Hipervitaminzisa azt eredmnyezi, hogy megemelkedik a vr kalcium-szintje, tl sok pl be a csontokba, az rfalakba; nveli az relmeszeseds kockzatt, nvekedsi zavarokat okozhat.
Az D-vitamin (kalciferol formban) jellemz mennyisge 100 g lelmiszerben:
gabonaflk, hvelyesek s rlemnyeik, kenyerek, pkstemnyek: nem jellemz
szraztsztkban: 0-0,4 µg
zldsg, gymlcs: nem jellemz
vaj, margarinflesgek: 0,5-7,5 µg
hsok, hsipari termkek: 1-4 µg
halak: 0,5-10 µg
tej: 0,05-0,3 µg
tojs: 5-25 µg
A legjobb D-vitamin forrsaink a halmjolajok, a mj, a tojs, a tej s a tejtermkek, margarinok. A brben is kpzdik, ha azt napfny ri.
E-vitamin
Tokoferolok: Szmos E-vitamin hats vegylet ismert, gy az alfa-, bta-, gamma-, s delta-tokoferol, valamint a szintetikus ton ellltott szter-szrmazkok, pldul tokeferol-acett.
Legjobb E-vitamin forrsaink a nvnyi olajok, teht a napraforg-, bzacsra-, tkmag-, olva-, kukoricaolaj, a bzacsra s az egyb gabonacsrk, a zld nvnyek, a hs, a mj s a tojs.
Az emberben a tokoferol hatsa kevss ismert, hinya nem okoz jellemz tneteket. A tokoferolok knnyen oxidldnak, mikzben antioxidns hatst fejtenek ki, gy megakadlyozzk a tbbszrsen teltetlen zsrsavak oxidcijt. Biolgiailag a D-alfa-tokoferol a leghatsosabb. Gyulladsgtl hatsa is ismert.
A vegyes tpllk E-vitamin tartalma nagymrtkben fgg az elfogyasztott zsr mennyisgtl s minsgtl (llati zsr, vagy nvnyi olaj). A tbbszrsen teltetlen zsrsavakban gazdag trend mellett nagyobb az E-vitamin szksglet. 1 g tbbszrsen teltetlen zsrsav, 0,5-0,8 mg-al nveli a tokoferolszksgletet.
Embernl nem fordulnak el hinytnetek, mert a normlis vegyes trend tartalmazza, illetve az egszsges szervezet ezekbl kpes ellltani a neki szksges mennyisget.[forrs?]
Hinya vrszegnysget, meddsget, izomsorvadst okoz. Tladagolsa nem ismert
E-vitaminban gazdagok a nvnyi olajok, zldnvnyek, gabonamagvak, de fleg a csrztatott magvakbl nyert olajok.
Az E-vitamin (tokoferol formban) jellemz mennyisge 100 g lelmiszerben:
gabonaflk, hvelyesek s rlemnyeik, kenyerek, pkstemnyek: 0,1-12 mg
szraztsztkban: 0-0,6 mg
sajtos, trs stemnyek: 0,05-1 mg
dis, mkos stemnyek: 0,3-3 mg
zldsg, gymlcs: 0-3 mg
vaj, margarinflesgek, szalonna, nvnyi olaj: 0,5-84 mg
hsok, hsipari termkek: 0,5-2,5 mg
halak: 0,2-3,5 mg
tej: 0,1-1,6 mg
trk, sajtok: 0-1 mg
tojs: 0,5-1,5 mg
H-vitamin
(biotin, filtrtfaktor, p-aminobenzoesav) A hmszvet vdelmi vitaminja, baktriumok, lesztgombk fontos enzimje.
Hinya a hmszvet ellenllst cskkenti, gyulladsok lpnek fel, esetenknt gerincveli bntalmakat okoz. Az lesztkivonat az embernl gtolja az szls kialakulst.
Legjobb biotinforrsaink a mj, a vese, a tojssrgja, az leszt, a karfiol, a di- s mogyorflk, a gabonaflk. A gymlcsk s a hsflk igen keveset tartalmaznak.
K-vitamin
Fillokinon. A termszetben kt formban fordul el: K1-vitamin (fillokinon), amit a zld nvnyek, valamint a K2-vitamin (menakinon), melyet baktriumok szintetizlnak. A termszetes K-vitaminok csak zsrban, a mestersgesen ellltott szrmazkok vzben is olddhatnak.
Az ember K-vitamin szksglett a tpllk K1-vitaminja s a blbaktriumok ltal ellltott K2-vitamin kb. fele-fele arnyban fedezi. Normlis blflra s vegyes tpllkozs esetn a szervezet K-vitamin elltottsga megfelel. A K-vitamin 10-70%-a szvdik fel.
Felnttekben a hosszantart antibiotikus kezels s a cskkent K-vitamin bevitel hinytneteket okozhat. Gyermekeknl s koraszlttekben a blbaktriumok csekly szma miatt elfordulhat K-vitamin hinyon alapul vrzkenysg.
K-vitaminforrsok: brokkoli, fejes salta, kposzta, paraj, tejtermkek, s mj.
Vzben oldd vitaminok
B-komplex
Komplexnek nevezzk a teljes B-vitamincsoportot, amelybe az sszes B-vitaminmdosulat beletartozik.
B1-vitamin
Tiamin: vzben jl oldd, hre rzkeny vegylet. Jelents szerepe van a sznhidrt-anyagcserben, miutn a piroszlsav dekarboxilezst vgz enzim koenzimje, energit generl, segti a sznhidrtok elgetst, valamint ltfontossg szerepet tlt be az idegrendszer, az izmok s a szv normlis mkdsben.
A tiamin-szksglet a sznhidrtbevitellel fgg ssze, a gyakorlatban az energiabevitellel szmolnak. Felnttek szmra 0,125/1000 kJ tiamin bevitele ajnlott, ami legalbb 1 mg tiamint jelent naponta. Az ids emberekben a rosszabb tiamin felhasznls miatt 1 mg/nap bevitel javasolt mg akkor is, ha energiabevitelk kisebb, mint 8 MJ/nap.
A hinybetegsg a tejsav s a piroszlsav felhalmozdst okozza a szervezetben, neurasztnis tnetekkel, tvgytalansggal jr, szvgyengesg s keringsi elgtelensg lphet fel. Ennek eredmnye a fradtsg, a gyengesg, a depresszi, valamint egyes blrendszeri problmk.
A B1-vitamin hinya okozza – fleg a keleti orszgokban – a beriberi nev betegsget. Felfedezse s gygytsa Christiaan Eijkmann maljfldi holland katonaorvos nevhez fzdik.
A trtnet rdekes: Eijkmann idejben ezt a betegsget fertz eredetnek gondoltk, mert a gyarmatokon tmegesen jelentkezett. A tnetek elterben a perifris idegek gyulladsa ll, amely izomsorvadshoz, s bnulshoz vezet. Eijkmann felfigyelt arra, hogy a foghz udvarn tartott tykok, amelyek a foghz lakihoz hasonl tneteket mutattak, egyik naprl a msikra meggygyultak. Az ok utn kutatva kidertette, hogy a tykok tpllkozst megvltoztattk. Addig a foglyok ltal is fogyasztott hntolt rizst ettk, gygyulsukat az idzte el, hogy takarkossgi okokbl az olcsbb hntolatlan rizst kaptk. Eijkmann ksrletet vgzett feltevse igazolsra, s bebizonytotta, hogy a rizs hjban lev anyag hinya a felels a beriberi kialakulsrt. Ezt az anyagot ellenmregnek gondolta. Eijkmann 30 vvel ksbb Nobel-djat kapott, amikor Funk felfedezse nyomn a vitamin fogalmt megismerte a vilg.
Tiaminban gazdag a mj, a teljes kirls liszt, a barnakenyr, a hvelyesek, az leszt.
Az B1-vitamin (tiamin formban) jellemz mennyisge 100 g lelmiszerben:
gabonaflk, hvelyesek s rlemnyeik, kenyerek, pkstemnyek, szraztsztk: 30-800 µg
zldsg, gymlcs: 15-300 µg
di, olajos magvak: 100-2020 µg (fels rtk a napraforg)
vaj, margarinflesgek, olaj, szalonna: 0-30 µg
hsok, hsipari termkek, mj, szv, vese: 80-800 µg
halak: 20-100 µg
tej: 50-180 µg
tojs: 50-150 µg
B2-vitamin
Riboflavin. Az enzimek a piroszlsav, zsrsavak s az aminosavak oxidatv lebontst vgzik, fontos szerepet tltenek be a szveti lgzsben s mregtelentsben. A szervezetnkben a tpanyagmolekulk vgoxidcijban jtszik szerepet, a lehasad hidrognatomokat felvev s tovbbviv enzimek alkot rsze. Az ember blflrja is termel riboflavint, ezrt hinytnetek ritkn fordulnak el. Hosszantart, szles spektrum antibiotikum-kezels azonban elpuszttja a blflrt, gy riboflavin-hinyt idzhet el. Hinya az embernl brelvltozsokat, szemlencse-elvltozsokat, szemviszketst, szemgst, szemvrsdst, emsztsi zavarokat s kirepedt ajkakat okoz. Kzrejtszhat az zleti gyullads kialakulsban is. letkortl fggetlenl 0,15 mg/1000 kJ riboflavin bevitel ajnlott, ids korban nem lehet kevesebb, mint 1,2 mg/nap.
Fbb riboflavinforrsok: tej s tejtermkek, mj, vese, tojs, hvelyesek.
B3-vitamin
Nikotinsav, niacin, PP-(Pellegra Preventv) faktor. A niacin a szveti oxidoredukcis folyamatokban rsztvev koenzimek alkotrsze. Az elfogyasztott tpllk minden 1 MJ energijra 1,6 mg niacinekvivalens-bevitel ajnlott (felntteknek kb. 16 mg/nap) A szksgletek megllaptsnl figyelembe kell venni a triptofnbl trtn kpzst: 60 mg triptofnbl 1 mg nikotinamid kpzdik, az talakuls piridoxint, tiamint, riboflavint ignyel. Ezrt a niacin-szksgletet – a triptofnbl trtn talakulst figyelembe vve – niacinekvivalensben szoktk megadni: 1 mg niacinekvivalens = 1 mg nikotinsav = 60 mg triptofn. Megjegyzend, hogy a legtbb esetben a vitaminksztmnyekben a niacin helyett niacin-amidot tallunk, mely egyes vlemnyek szerint a szervezet szmra nem kellen helyettesti a vitamint. A niacin-amidot azrt fejlesztettk ki, hogy kikszbljk az allergn reakcinak hitt brvrsdst, amit a niacin okoz, de a niacinamid nem. Lsd a bvebb niacin cikket.
Hinyban blrendszeri zavarok, fradkonysg, depresszi, tvgytalansg, fejfjs alakulhat ki.
Niacinban gazdag a hs, mj, vese, zldsgflk s a barnakenyr. Triptofn-forrs: a hs, a nvnyi fehrjk, kivve a kukorict.
B6-vitamin
Piridoxin. A piridoxin-koenzimek rszt vesznek az aminosav anyagcserben, a zsrok lebontsban, bevitelk a fehrje-bevitellel arnyos kell, hogy legyen, miutn a legfbb feladata az aminosavak talaktsa: 1 g fehrje mell 0,015-0,02 mg B2-vitamint rendelnek. A piridoxinnl felszvdsi vesztesggel nem kell szmolni. Ajnlott napi bevitel felntteknek: 1,5 mg.
Hinya n. pellegrs nyelv- s brtneteket, a perifris idegek gyulladst, vrszegnysggel s idegrendszeri zavarokkal jr epilepszis grcsket okozhat, de az gynevezett „fekete nyelv” kialakulsban is szerepet jtszik. Tovbbi hinytnetek lehetnek: az ajkak nylkahrtyjnak berepedezse, fokozott faggymirigy-mkds, idegessg, lmatlansg, izomgyengesg, hajhulls, vgtaggrcs. B6-vitamin adst javasoljk migrnes fejfjs esetn, a terhessg alatt, de a rntgen-besugrzs s a narkzis utn bekvetkez hnysok csillaptsra is.
Bsges forrs a mj, hal, hs, tejtermkek, hvelyesek, gabonaflk, spent, bann, leszt, kisebb mrtkben a tej s a tojs.
B7-vitamin
Lsd: H-vitamin (biotin)
B12-vitamin
Kobalaminok, a gyomor s a vkonybl nylkahrtyja ltal kivlasztott glikoproteinhez (intrinsic faktor) kapcsoldva szvdnak fel. Az esetek tbbsgben vitaminhiny akkor lp fel, ha nem kpzdik a kobalaminokat szllt intrinsic-faktor, gy a tpllkban jelen lv vitamin nem tud bejutni a szervezetbe. A kobalaminok koenzim formjban kapcsoldnak be a fehrjk, a sznhidrtok s ms nitrogntartalm anyagok anyagcserjbe. A kobalaminnak nevezett anyag 4,5%-ban tartalmaz kobaltot, innen szrmazik a neve.
A kobalaminok felszvdsi vesztesge elrheti a 75%-ot is. B12-vitamint a nvnyek nem tartalmaznak, a szksgletet csak llati eredet lelmiszerekkel lehet fedezni. Normlis krlmnyek kztt a tpllknak nem kell kobalamint tartalmaznia, mert a blben naponta 20-szor annyi keletkezik, mint amennyi a tpllkkal kerl a szervezetbe. Innen rendkvl nehezen szvdik fel, a felszvdsa csak bels faktor jelenltben megy vgbe, s a blben kpzd mennyisg tizede szvdik csak fel, a tbbi kirl a szervezetbl. Az ember vi szksglete kb. 1 mg-ra tehet. Vszes vrszegnysgben szenved betegnek havonta kb. 100 mg-ot kell kapnia.
A B12-vitamin rszt vesz a nukleinsavak felptsben, befolysolja a szervezet fehrjeszintzist, elsegti az aminosavak fehrjkbe val beplst s fokozza ezek hasznostst, de az egsz szervezetet rint hatsa van. Az orvosi gyakorlatban a vszes vrszegnysg, ltalnos testi leromls, kimerltsg, ideggyullads, hosszabb betegsg utni lbadozs esetn hasznljk. Az egsz szervezetre kiterjed erst, roborl hatsa van.
B13-vitamin
Orotsav (antioxidns)
Hatsai: megvd bizonyos mjmkdsi zavaroktl s a korai regedstl, elsegti a szklerzis multiplex kezelst. A felnttek ajnlott adagja 0,003 mg. Hinytnet egyelre nem ismert. Megtallhat a gykrzldsgekben s a tejsavban.
Folsav
B9-vitamin, M-vitamin. A folsav vzben oldd vitamin. Nagyon fontos szerepe van a szervezetben, klnsen a vrands desanyknl, mert a terhessg korai szakaszban a fejld embri gerinct, a velcsvet lezr folyamat csak folsav jelenltben megy vgbe hibtlanul. Ezrt vrands desanyknak mindenkppen ajnlott a folsav ptlsa.
Szerepe van mg a fehrvrsejtek, vrsvrtestek, vrlemezkk kpzsben, az aminosavak, s nukleinsavak anyagcserjben, de hozzjrul a gyomor-blrendszer, s a szjnylkahrtya psghez is.
Szksglet
rdekessg, hogy a mestersges ksztmnyekbl felszvdsa jobb, mint a termszetes forrsokbl. A szervezet j folsav-elltottsga mellett elfedheti a B12-vitamin hinyban kialakul tneteket. Ez klnsen vegetrinus tpllkozs esetn lehet veszlyes.
Legjobb folsavforrsaink a mj, a leveles zldsgek (klnsen a paraj), a gymlcsk, s az leszt. A tl nagy folsavbevitel cskkentheti a cink hasznosulst.
Napi 0,15 mg szksges.
Biotin
B7-vitamin, H-vitamin. Kntartalm vitamin. Szmos karboxill enzim koenzimje, melyeknek regull szerepk van a sznhidrt- s lipid-anyagcserben. A biotinszksglet s a javasolt bevitel megllaptst nehezti, hogy az ember blflrja is termeli. Felszvdsi vesztesge 50% krl van. A biotin szabad s kttt formban is jelen lehet az lelmiszerekben. J biotinforrs a mj, a vese, a tojssrgja, s nhny zldsg. A bza is tartalmaz biotint, de kttt formban, ami felszvdsra nem alkalmas. A hs, a gymlcsk biotinban szegnyek.
Hinyakor tlzott kimerltsg, lmossg, izomfjdalmak, hajhulls, depresszi, s szrks brszn jelentkezhet.
Pantotnsav
B5-vitamin. A bta-alanin dihidroxi-dimetil vajsavval acilezett szrmazka, az intermedier anyagcserben kulcsfontossg koenzim A alkotrsze. Szerepe van az energiahordoz sznhidrtok lebontsban, zsrsavak szintzisben s bontsban, a klnbz szterolok, szteroid-hormonok, porfirinek szintzisben. Emberben valdi hinytnetek vegyes tpllkozs mellett nem lpnek fel, br a pantotnsav-szksglet nem tisztzott kellkppen. A fizikai erkifejts s a stresszhelyzetek nvelik a szksgletet. Felteheten a blbaktriumok termelte pantotnsav is hasznosul a szervezetnkben. Az anyatejben kb. 2 mg/l pantotnsav van.
C-vitamin
Aszkorbinsav: a hexonsav laktonja. Vzben jl oldd, ersen redukl vegylet. Kplete: C6H8O6. Teljesen eloxidlt formjban elveszti vitaminhatst. Az aszkorbinsav a sejtek biokmiai folyamataiban mint hidrogndonor vesz rszt, ez adja meg elsrend biolgiai jelentsgt. 85%-a szvdik fel. Elsegti a vas felszvdst a blrendszerbl. Az aszkorbinsavat szmos llatfaj szintetizlja, ugyanakkor az ember s nhny llatfaj nem kpes erre.
A krnyezeti stresszhatsok, a dohnyzs, egyes gygyszerek, (pldul orlis fogamzsgtlk), lzas llapot, mtti beavatkozsok nvelik a szksges adag mrtkt. A C-vitaminnal jl elltott anya tejnek aszkorbinsav-tartalma 30…55 ml/l.
Szent-Gyrgyi Albert biokmikus az 1930-as vekben izollta a C-vitamint, munkssgt 1937-ben orvosi s lettani Nobel-djjal ismertk el.
A hivatalos llspont szerint egszsges ember napi C-vitamin szksglett a helyesen sszelltott s j konyhatechnikval elksztett telekkel mg a tl vgi s tavaszi hnapokban is fedezni lehet.
Aszkorbinsavban gazdag zldsgflk: a zldpaprika, paradicsom, burgonya, fejes salta, s a kposztaflk: (kposzta, brokkoli, kelbimb), friss gymlcsk, (elssorban fonya, ribizli, a vadrzsa termse, a csipkebogy, narancs, citrom, grapefruit), tlen ezek, vagy az ezekbl gynevezett „hideg” eljrssal kszlt tek, szrpk, gymlcsborok fogyasztst kell szorgalmazni. A zldsgflket lehetleg nyersen, saltnak elksztve, vagy proltan clszer fogyasztani. A hossz ztats, fzs, vagy a fzvz kintse jelents aszkorbinsav vesztesget okoz, de kerlni kell a fmednyek (vas, rz) hasznlatt s az telek ismtelt felmelegtst is.
Az C-vitamin (aszkorbinsav formban) jellemz mennyisge 100g lelmiszerben:
gabonaflk, hvelyesek s rlemnyeik, kenyerek, pkstemnyek, szraztsztk: 0-1 mg
zldsg, gymlcs: 5-400 mg
vaj, margarinflesgek, zsr, olaj, szalonna: 0 mg
hsok, hsipari termkek, mj, szv, vese: 0-30 mg
halak: 0 mg
tej: 0-5 mg
tojs: 0 mg
A napi szksglet minimuma 45-80 mg/nap krl van. [1]Ajnlott mennyisge hivatalosan 60-90 mg, de errl vitk a mai napig folynak. Tbb orvos szerint is rdemes tllpni az ajnlott bevitelt, akr 750 mg-ig, azonban efltt megn a vesek vagy a magas hgysavszint kialakulsnak kockzata. De kivteles esetekben, pldul megfzs, fertzs esetn akr tbb grammot is bevihetnk naponta belle. Akr mr nap vgre is jobban lehetnk, de 1 htnl tovbb ne alkalmazzuk ezt a mdszert.
Egyes vlemnyek szerint a tladagols (br a felesleg a vizelettel tvozik) elsavanytja a vizeletet, illetve megnvelheti a hgyk, vesek kialakulsnak eslyt s hasmenst is okozhat. A flsleges C-vitamin oxlsav formjban rl ki a szervezetbl, ami alkoteleme a vese- s hgyknek. [2]
A C-vitamin hinya
Ilyen esetben fellp betegsg a skorbut. Jellemzje a kiszradt br, emsztsi zavarok, fognysorvads kvetkeztben meglazult fogak.
Hosszabb idn, (veken, vtizedeken) keresztl fennll C-vitamin-hiny esetn rendkvli mrtkben megemelkednek a szv- s rrendszeri kockzatok vagy a rk kialakulsnak veszlyei. Pldul az relmeszeseds s a szvroham kialakulsnak kzvetlen visszavezethet oka ennek a vitaminnak a hinya.
P-vitamin
A rutin (ms nven citrin) a bioflavonoidok kz tartoz srga festkanyag, a 'flavon' vegylete. Egyes vrzkenysggel jr, a skorbuthoz hasonl betegsgek tiszta C-vitaminnal nem gygythatk, de citroml vagy paprikakivonat adsra javulnak. A P-vitamint a paprikbl sikerlt kivonni. Ez az anyag cskkenti a hajszlerek teresztkpessgt (permeabilitst), innen az elnevezse is. A P-vitamin segti a C-vitamin felszvdst s megvdi az oxidcitl, ezenkvl ersti a hajszlereket. A C-vitamin ksrje, ltalban ugyanazokban az lelmiszerekben fordul el. Legbvebben a citrusflk, a csipkebogy, az fonya, a brokkoli, a paradicsom, valamint ms gymlcsk s zldsgek tartalmazzk – elssorban a gymlcs hsa gazdag ebben a vitaminban.
Emberben kifejezetten P-vitamin-hinybetegsg vagy tladagols nem ismert, de felttelezhet, hogy hinyban a C-vitamin felszvdsa s felhasznlsa zavart szenvedhet, ppen ezrt tneteik tfedhetik egymst. A vzben oldd vitaminok esetben nem fordul el tladagols, mert a vzben oldd vitaminokat nem tudja trolni a szervezet.
svnyi anyagok
Az svnyi anyagok kzl azokat az elemeket, amelyek a szervezetnkben, a test tmegnek 0,005%-nl nagyobb mennyisgben fordulnak el, makroelemeknek, amelyek ennl kisebb mennyisgben vannak jelen – mikroelemeknek nevezzk. Az svnyi anyagok sszessgkben, a szervezetnk 4-5%-t teszik ki. Az svnyi anyagok, klnsen a mikroelemek s nyomelemek biolgiai sajtossgaival a bioszervetlen kmia foglalkozik.
Makroelemek
Foszfor
A felntt ember szervezetben, szerves s szervetlen foszftok formjban 600-700 g foszfor tallhat. Szerves ktsben az egyes fehrjknek, enzimeknek, vagy nukleinsavaknak az ptkve. Fontos szerepet tlt be a fehrje-, sznhidrt- s zsr-anyagcserben. A foszfor 80-85%-a hidroxiapatit mikrokristlyok alakjban, a csontok, fogak szilrdsgrt felels. Kis mennyisgben van jelen ugyan, de a szervezet folyadktereiben is megtallhat, igen fontos szerepet tltve be a kmhats szablyozsban. Szervezetnk a tartalkenergia egy rszt is foszforvegyletek (ATP – adenozin-trifoszft) formjban raktrozza. Szksges az idegrendszer mkdshez, fehrjeszintzishez s enzimek mkdshez is.
A foszfor gyakorlatilag minden lelmiszerben megtallhat, ezrt tpllkozsi eredet hiny nem jellemz. Klnsen mivel az lelmiszeripar – elssorban savanyt adalkanyagknt – egyre tbb foszfort hasznl fel, rendszerint foszforsavknt. Hinyllapot legfeljebb tarts savmegkt terpia kapcsn lphet fel, ekkor n a kalcium-kivlaszts, esetleg csontritkuls lp fel.
Napi szksglet: kb. 620 mg (serdl korban s 70 v felett 780 mg)
Klr
Az emberi szervezet kb. 0,15% klrt tartalmaz, amely a gyomorssav rszeknt, az emsztsben, a ntriumhoz, illetve kliumhoz kttt kloridion formjban, a s-vz hztartsban, s a sav-bzis egyensly fenntartsban jtszik fontos szerepet. A klorid bevitele fleg a konyhas bevitelt jelenti. A ntrium-klorid 50%-kal nagyobb tmeg kloridot tartalmaz, mint ntriumot, s ez az arny megszabja a bevitel mrtkt.
Napi klrbevitele egy tlag embernek sajnos magas, ami ss teleknek s a klrozott csapvznek ksznhet. Kls ptlst abszolt nem ignyel a szervezet belle. Tladagolsa hossz tvon allergit, asztmt s rkot okoz.
Kalcium
tlagos testtmeg (60-70 kg) felntt emberben 750-850, illetve 1000-1200 g kalcium van, ennek 99%-a a csontokban, fogakban tallhat kalcium-foszft formjban. lettani szerepe a csontok kemnysgnek, nyomsszilrdsgnak fenntartsban van. A sejteken kvli folyadkban s a lgy szvetekben, fehrjhez ktve, vagy vz oldhat formban, nem ionizlt komplex alakban, illetve ionos formban, csupn 10 g mennyisg van jelen. Ez a kis mennyisg azonban felels az ingerlkenysg szablyozsban, az izom-sszehzds megindtsban, a vralvadsban, a klnbz membrnok psgnek fenntartsban s egyes enzimek mkdsben.
A kalciumbevitel 20-40%-a hasznosul, amely tbb tnyeztl is fgg:
– a tpllk kalcium-foszfor arnya,
– a fehrjeelltottsg,
– a tpanyag sszettele: oxlsav, fitinsav (oldhatatlan komplexet kpez) htrnyos, a laktz elnys a felszvds szempontjbl.
– Zsrfelszvsi zavarok esetn oldhatatlan kalciumszappanok keletkeznek – cskken a felszvds.
Kalciumban a tej s a tejtermkek, valamint az olajos magvak a leggazdagabbak.
Napi adagja felntteknek 800 mg, gyermekeknek a csontfejlds miatt 1200 mg. D-vitaminnal biztosthat a tkletes felszvdsa.
Tladagols esetn lerakdik az rfalakon s a veskben trombzist vagy vesekvet okoz.
Klium
A felntt emberben kb. 150 g klium van, melynek 97%-a a sejten belli vzterekben tallhat. Vegyes tpllkozs esetn az tlagos napi bevitel 2,0-2,9 g kztt mozog, ami fedezi a szervezet szksglett. Gyakorlatilag minden lelmiszerforrs tartalmaz kliumot, azonban a nvnyi eredet lelmiszerekben a klium-ntrium arny a klium javra toldott el, ezrt ezek hasznosulsa kedvezbb. A klium a ntriummal egytt rszt vesz az ingerleti folyamatokban, gy az ideg-, s izommkdsben, a sav-bzis egyensly s az ozmotikus nyoms fenntartsban.
Magnzium
A felntt ember szervezetben kb. 20-28 g magnzium van, amelynek fele a csontrendszerben, a tbbi zmben a sejtekben tallhat. Szerepe az ideg-, s izommkdsben, valamint szmos enzim mkdsn keresztl a fehrje-, sznhidrt-, s zsranyagcserben van. Magnziumban gazdag: a zldsgflk, hvelyesek, gabonaflk, gymlcsk, tejtermkek, hal.
Napi ajnlott adagja 300 mg.
Ntrium
A felntt szervezetben mintegy 83-97 g kztti mennyisg ntrium tallhat, ennek 60-65%-a kicserlhet formban, a test vztereiben, 35-40%-a kttt formban, a csontokban, a ktszvetekben tallhat.
Nehz fizikai munka vgzsekor, magasabb hmrsklet s nedvessgtartalm krnyezetben, ers vertkezskor, akr 8 g, de kellemes kls hmrsklet esetn s pihen embernl 46-92 mg ntriumot is veszthetnk. Egyes szakvlemnyek szerint 100 mmol/nap ntriumbevitel elegend a szksglet fedezsre (ez kb. 5 g konyhasnak felel meg), mert a tlzott ntriumbevitel, a mr npbetegsgnek szmt magas vrnyoms kialakulsban jtszik szerepet, illetve okolhat rte.
Az lelmiszeripari technolgiai eljrsok sorn jelents mennyisg s kerlhet az egyes lelmiszerekbe, radsul a kialakult konyhatechnikai eljrsok, tpllkozsi szoksok nagy veszlyt jelentenek. Ezrt az egyes embereknl rendkvl magas s bevitelt is mrskelni ajnlott.
A helyes tpllkozsi szoksok kialaktst, mr gyermekkorban el kell kezdeni, nem szabad a gyermekeket az ersen ss z telekre rszoktatni.
Mikroelemek
Cink
A legnagyobb koncentrciban, a szemben, hajban, s a frfi nemi szervekben, de megtallhat a mjban, veskben, s az izmokban is. Szervezetnk kb. 2,5 g cinket tartalmaz, amely szmos – kb. 70 klnbz – enzim alkotrsze, tbbek kztt a hasnylmirigy ltal termelt inzulinnak.
Megfzs, ntha, torokfjs esetn a gygyulsi idt lervidti, ez a hatsa azonban csak felntteknl figyelhet meg.
Rszt vesz a fehrje-, zsr- s nukleinsav-anyagcserben. Felszvdsnak hatkonysga: 20-30%, azonban a fitinsav, a tlzott rostbevitel, oxaltok cskkentik a felszvds mrtkt.
A legjobb cinkforrs: hs, mj, tojs, hvelyesek magja. Jobban hasznosul az llati eredet, mit a nvnyi eredet tpllkbl.
Napi szksglet:15 mg
Hinyllapotok: cink hinyban a gyerekeknl trpenvs, a herk elsorvadsa jelentkezik, felntteknl elhzd sebgygyuls, cskkent tvgy s zrzs, letargia, hasmens, brgyulladsok jelentkeznek.
Mg nem teljesen tisztzott mdon, de a cink gtolja a rkos sejtek szaporodst, ezrt a rk gygytsban nagy szerephez juthat majd.
Fluor
A szervezet fluor-tartalmnak legnagyobb rsze (kb. 95%-a) a csontokban s a fogakban tallhat. Az elgtelen fluorbevitel okozja lehet a fogszuvasods kialakulsnak. A fluorszksgletet (1,5 mg/nap) rszben az elfogyasztott tpllk, rszben az ivvz s a fluoridos fogkrmek fedezik. Ha az ivvzben 1 mg/l-nl kisebb a koncentrcija, a fluorid ptlsrl gondoskodni kell.
Klnsen a terhessg, a szoptats idszakban, s a kisgyermekek fluorid szksgletre kell nagy hangslyt fektetni, mert a vdhats a fogak kibjsa eltt a legkifejezettebb.
Hinyllapotok: Fognvekedsi, csontosodsi zavarok, fogszuvasods.
Tladagols: A csontok krosodsa, a vesk mkdsnek cskkense s krosodsa, az izomzat s az idegrendszer mkdsi zavara tapasztalhat.
Jd
Szervezetben kb. 15-20 mg jd tallhat, ennek 70-80%-a a pajzsmirigyben van, mert a jd a pajz
|